Amixe

Amixe

Om bloggen

Tänkvärt för mig, Tänkvärt för dig ?
En blogg om Människan, Hälsan och Livet.

Övervikt & Känsla

Hälsa & LivskvalitePosted by Lars 13 Jan, 2019 10:04:09

Övervikt och Känsla

Jag har här sammanställt mina olika funderingar kring problem med bestående viktminskning och orsaker bakom Jo-Jo bantning.

Varför har en del så svårt att ändra sina vanor?

Övervikt handlar om känslor.

Läs mer på detta pdf-dokument
  • Comments(0)//blogga.amixe.se/#post9

Allt hänger ihop !

Hälsa & LivskvalitePosted by Lars 11 Jan, 2019 07:40:11
I början av 2000-talet bodde jag i Jönköping och var med och drev ett utvecklingsprojekt som hette HälsoCirkeln. Det var ett samarbete mellan Apoteket AB och Landstinget i Jönköpigs län. Under denna period blev jag intresserad av att forska deltid inom området hälsa, så jag började skriva på en forskningsplan. Tyvärr kom det en omorganisation som satte stopp för detta...
Men jag läste min gamla forskningsplan, och anser att den fortfarande är intressant,
så här kommer den för de som är intresserade av att läsa hur tankar-känslor-fysiologi hänger ihop...  • Comments(0)//blogga.amixe.se/#post8

Örnägget

Berättelser/ordspråkPosted by Lars 05 Jan, 2019 17:56:58

Örnägget

En man fann ett örnägg och lade det under en ruvande höna.
Örnungen kröp ur ägget samtidigt med kycklingarna och växte upp tillsammans med dem. Han härmade deras pipande och kacklande. Han sprätte i jorden efter mask. Han flaxade med vingarna som de och lyckades lyfta någon meter över marken. Precis som en höna.

Åren gick. En dag såg örnen, som nu hade blivit gammal, en ståtlig fågel i skyn. Med knappt skönjbara rörelser med sina gyllene vingar gled den behagsfullt, i majestätisk flykt, i den starka vinden.

- Vem är det? frågade örnen, full av beundran.

- Det är örnen, fåglarnas konung, fick han till svars av den som stod bredvid.
Han tillhör himlen. Vi höns, vi tillhör jorden.


Så örnen levde och dog som en höna, för det var det som han trodde sig vara.


Källa: Bli medveten av Anthony de Mello

  • Comments(1)//blogga.amixe.se/#post7

Att vakna !

AndlighetPosted by Lars 04 Jan, 2019 08:17:04
Vad är andlighet ?

I boken “Bli medveten” av jesuitpräst Anthony de Mello definierar han andlighet som uppvaknande. Enligt honom vill de flesta människor inte bli botade. De vill ha smärtlindring, att bli botad är smärtsamt. Därför sover de flesta människor.
Tyvärr måste många människor först lida tillräckligt. Det behövs en lång mardröm innan man vaknar upp.

Det svåraste som finns är att lyssna, att förstå. Vi vill inte förstå. Vi lyssnar utifrån våra referensramar. Det vi allra mest behöver är viljan att lära något nytt.

Din möjlighet att vakna upp står i direkt proportion till hur mycket sanning du tål utan att fly. Det handlar om medvetenhet utan att värdera allt.

Den store Sokrates sa “Det omedvetna livet är inte värt att leva”

Ett tecken på att du har vaknat är när du ställer dig frågan:
Är jag galen eller är det alla andra som är galna ?

De stora mästarna säger att världens viktigaste fråga är: Vem är jag ? eller ännu hellre: Vad är jag? Vad är detta som jag kallar jag? Vad är detta som jag kallar självet ?

Att våga se på sig själv och sin omgivning utan referensramar, utan etiketter, värderingar och personliga åsikter.

Andlighet handlar alltså om att förstå sin natur och vad man är - att vakna !

Bernard Durell är en dominikanmunk som jag träffade på meditationsgården i Rättvik när han ledde seshin/veckoretreater. Han menade att det är viktigast att vi först blir människa och eventuellt därefter kan man t. ex välja att bli kristen.

Först människa !

Buddha var inte buddist. När han levde var han människa.
Jesus var inte kristen. När han levde var han människa.
Först människa...

Samhället och världen behöver medvetna och vakna människor !

Religion är något helt annat. Inom religionen finns det regler och regelverk som några människor hittat på. Jag kommer ihåg när jag läste Samtal med Gud böckerna av Neale Donald Walsch. Han berättade att hans föräldrar var katoliker i USA. När han var ung fick man som katolik inte äta kött på fredagar. En fredag på vägen hem från skolan gick han och några kompisar och åt hamburgare. Han hade glömt bort att det var fredag! Han blev mycket ledsen, då han hade syndat. Hans mamma, som var förstående, tröstade honom med att Gud kommer att förlåta honom eftersom han glömde och inte gjorde det med flit. Men, några år senare gick påven ut och ändrade denna regel så att det var OK för katoliker att äta kött på fredagar....Detta är ett exempel på religion och detta har ingenting med andlighet att göra.

Vakna Jaime!

Pappan knackar på sin sons dörr och säger:
Jaime, vakna !

Jaime svarar: Jag vill inte gå upp Pappa !

Pappan skriker: Upp med dig, du måste gå till skolan!

Jaime svarar: Jag vill inte gå till skolan!

Varför inte, frågar pappan?

Av tre anledningar, svarar Jaime:

För det första är det så tråkigt,
för det andra retar barnen mig,
för det tredje hatar jag skolan

Och pappan säger: Jag ska ge dig tre skäl till att du måste gå till skolan:
För det första är det din plikt,
för det andra är du 45 år
och för det tredje är du skolans rektor.

Vakna, Vakna ! Du har vuxit upp. Du är för stor för att sova.

Folk vill egentligen inte bli botade. De vill ha smärtlindring, att bli botad är smärtsamt.

Det är obehagligt att vakna, eller hur? Du har det varmt och skönt i sängen.
Det är irriterande att bli väckt.

(berättelse från boken Bli medveten av Anthony de Mello)

  • Comments(0)//blogga.amixe.se/#post6

Våga gå in i din kammare och var tyst!

Mysteriet MänniskaPosted by Lars 31 Dec, 2018 15:50:48Min resa och sökande efter kunskap om hälsa och livet har varit lång och slingrande.

När jag ville förstå mer om hälsans mysterium, livets hemlighet och mysteriet människan blev jag så småningom intresserad av de existentiella frågorna.

Jag insåg att “materia” inte kan skapa liv. Jag insåg så sakteliga att den intelligens, livsenergi och skapande kraft som jag trodde på måste vara GUD! Jag såg mig inte som “religiös”. Och jag var inte heller intresserad av tarotkort, kristallkulor eller rökelse.

Till en början kunde jag inte kalla det för Gud - eftersom jag var ju inte religiös och ordet Gud kändes till en början obekvämt att använda. Mitt gudsbegrepp verkade inte heller stämma överens med hur jag uppfattade att andra såg på detta. Till en början blev det intressant att förstå hur andra såg på begreppet GUD.

En religionshistoriker menade att vi måste utveckla vår sätt att se på religionen och Gud. Han skämtade om att man hade ju alltid tillbett Gud uppe i himlen och att helvetet fanns där nere. Men detta var hur man sade när man trodde jorden var platt. Nu blir det lite märkligt eftersom jorden är rund och snurrar runt - så att det som är uppe nu är nere om 12 timmar… och vem ber då kineserna till ? och vi enligt dem ?

Dessutom är det inte så mycket att se framemot i himmeln heller. Tänk om man tröttnar på att spela eller lyssna på harpa - för det verkar vara en av de vanligaste sysselsättningarna…

Nej vi måste utveckla vår religion och gudsbild. Vår före detta biskop K G Hammar sade också detta. Som vuxen kan man inte ha kvar samma historia som man får lära sig som barn om en man med långt vitt skägg i himmeln, om sankte Per och om en Gud som kan förvisa dig till ett evigt liv och lidande i helvetet…

Det är klart att man som vuxen tror lika lite på denna saga som sagorna om tomtar och troll, tandfe, näcken, påskkäring och påskhare. Tidigare trodde man på äldre gudar och trodde att det var Tor som slog med sin hammare när det åskade. Om vår första tro på asagudarna var 1.0 så utvecklades denna till kristendom, judendom och islam som 2.0

Det är dags att uppgradera till 3.0 nu… eller vad anser du ?
Jag hävdar att religionens förklaringsmodeller och språk behöver anpassas med kulturen och samhällets utveckling. För en del har religion ersatts av naturvetenskap - men så länge som de inte kan svara på de viktigaste frågorna behövs något annat. Ett problem är att varken religionen eller naturvetenskapen är tillräckligt förutsättningslöst öppna och ödmjuka.

På min resa efter mig själv så kan jag säga att jag fann Gud.
Och när jag nu försöker förstå Gud så finner jag mig själv !

Om vi nu till stor del är samma, så låter inte detta uttalande så konstigt.
Men jag förstår att detta uttalande annars låter mycket märkligt !

MEN det beror än en gång på vilken gudsbild man har. Det är därför jag tycker det är så intressant att diskutera just begreppet Gud. Det visade sig att varken Gud eller jag var det jag först trodde att det var. Problemet är att kulturen och samhället har gett Gud mänskliga egenskaper vilket gjort att det blivit obegripligt och absurt.

Jag har också hört berättelser om religiösa som letat efter Gud i hela sitt liv och till slut ger upp och då finner Gud. Detta uttrycks som: sluta res och du är framme. Många sökare, inklusive mig själv, har sökt utanför sig själva i objekt. Gud är inget objekt.

Detta sökande påminner om berättelsen om vart gudarna skulle gömma livets hemlighet för människorna. De kom fram till att gömma livets hemlighet inuti människan - för det var det sista ställe de skulle leta på. Detta stämmer också väl ihop med Jesus uttalande om att gå in i din kammare och var tyst !

En del av mina läsare kanske undrar varför jag nu skriver en massa om religion ? Jag ser det inte som religion, utan mer som andlighet. En nyfikenhet efter att förstå livet. Det häftiga, anser i alla fall jag, är att det andliga hänger ihop med det som jag egentligen har varit mest intresserad av under hela min resa: hälsa och livskvalitet!

Det vi möter när vi går in i oss själv - är oss själva. Utan ihopblandning med sinnets tankar, känslor och perception. Det är som jag har skrivit tidigare att det är vår identifikation med sinnet som skapar våra problem som stress, oro, besvikelse mm. När vi förstår sinnet och kan vara närvarande kommer vi alla att uppleva det som de flesta söker i det yttre, men som är vårt naturliga inre: sinnesro, lycka, kärlek !

Våga gå in i din kammare och var tyst - och var dig själv !  • Comments(0)//blogga.amixe.se/#post5
Next »